معرفی روغن محافظ

به نام خدا

روغن محافظ چیست؟

روغن محافظ (ضد زنگ و خوردگی) در واقع نوعی روانکار به حساب می آید که جهت استفاده به عنوان لایه ی پوششی قطعات فلزی در برابر اکسیداسیون و خوردگی می باشد. روغن ضد زنگ همان Anti-corrosion ها هستند که در صنایع مختلف به منظور حفاظت قطعات فلزی در حین عملیات کاری، جابجایی و نگهداری در انبار، تولید می گردد. از این روغن های صنعتی جهت پوشش داخلی سطوح موتور های بنزینی و دیزلی نیز استفاده می گردد. روغن محافظ از اختلاط چندین روغن پایه مرغوب، به همراه افزودنی‌های مناسب تولید می‌شود؛ این محصول با ایجاد فیلم نازک محافظ در سطح فلز از نفوذ رطوبت، اکسیژن، عوامل اکسیدکننده و نمک جلوگیری می کند و دارای بازدارنده‌های قوی است. به این نحو، از خوردگی و زنگ زدگی قطعات جلوگیری بعمل می آورد.

روغن محافظ( ضد زنگ) به دلیل داشتن فرمولاسیون خاص، لایه ای محافظ در سطوح ایجاد نموده که ارتباط  قطعه با اکسیژن موجود در هوا را قطع می کند این کار موجب جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی قطعات می شود.

 این روغن، در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی کلیه قطعات حساس با آلیاژهای مختلف از جمله: فولاد، آلومینیوم، چدن، گالوانیزه و استیل،محافظ می‌باشد. حدود شش ماه طول عمر مفید این روغن است. وجود مواد Antioxidant و Inhibitory در ترکیب این روغن باعث شده است که به طور قابل ملاحظه‌ای از اکسید شدن و خوردگی قطعه جلوگیری به عمل آورد. ویسکوزیته بسیار پایین یکی از ویژگی‌های بارز این روغن بوده است. به‌طوری‌که کوچک‌ترین اثری، پس از آغشته شدن قطعه به‌وسیله آن از خود به‌جا نگذاشته و رطوبت اطراف خود را به نحو مطلوبی دفع می‌نماید.

 

نحوه عملکرد روغن محافظ

روغن محافظ یک لایه فیلم روانکار عالی روی سطوح فلزات ماشینکاری شده ایجاد می کند و از نفوذ رطوبت، گردو غبار و عوامل محیطی دیگر بر روی سطوح جلوگیری کرده و در نهایت فلزات را از خوردگی، اکسیداسیون و زنگ زدگی محافظت می کند.

یکی از ویژگی های روغن محافظ یا روغن ضد زنگ بکاربردن ترکیبی از مواد و افزودنی های ضد زنگ می باشد که در روغن حل شده اند و هنگام کار این حلال تبخیر می شود و لایه محافظ و پوششی روی قطعات ایجاد می کند.

عملکرد روغن محافظ به این صورت است که پوششی محافظ بین هوا و سطح فلز ایجاد می‌کند. به این ترتیب، از ابزار و قطعات فلزی با آلیاژهای مختلف در مقابل زنگ‌زدگی و خوردگی در طی مراحل ساخت قطعات و سپس نگه‌د‌اری آن‌ها در انبار جلوگیری و محفاظت می‌کند. از همین روی، برای جلوگیری از خوردگی و زنگ ‌زدگی سطوح داخلی موتورهای بنزینی، موتورهای دیزلی، قطعات مورد استفاده در دریا، خشکی و محافظت کوتاه مدت از فلزات با آلیاژهای مختلف از روغن محافظ استفاده می‌شود.

ویژگی‌های روغن محافظ فلزات

ویژگی اصلی این روغن، محافظت در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی کلیه قطعات حساس با آلیاژهای مختلف از جمله فولاد، آلومینیوم، چدن، گالوانیزه و استیل می‌باشد.

خواص روغن ضدزنگ

·       عدم ایجاد اثر لکه روی محصول

·       پوشش دهی مناسب

·       پایداری حرارتی بالا

·       تشکیل امولسیون پایدار

·       محافظت بالا از سطوح فلزی در مقابل خوردگی

·       ثابت بودن مشخصات فنی روغن در زمان استفاده

·       سهولت در پاک شوندگی از سطح ورق با تمام شوینده‌های آلکالینی

 

کاربرد روغن‌های محافظ

استفاده از روغن های محافظ به عنوان محافظت از قطعات فولادی، آهنی واز خوردگی در خطوط تولید و یا قطعات انبار است. همچنین استفاده دیگر این روغن به‌عنوان پوشش محافظ به روی ورق‌های پوشش‌دار مانند گالوانیزه و ورق‌های فولادی پس از عملیات، تمپر، نورد سرد می‌باشد.

 

روش استفاده از روغن‌های ضدزنگ

برای پوشش قطعات می‌توان آن‌ها را به مدت ۳۰ تا ۱۲۰ ثانیه در روغن غوطه‌ور نموده و پس از خارج کردن از محلول، نگهداری کرد. ضمناً می‌توان قطعات را توسط پاشش و یا قلم‌مو نیز پوشش داد. لازم به ذکر است که بهترین روش غوطه‌وری می‌باشد. در پروسه غوطه‌وری آب‌های جدا شده از سطح قطعات در کف مخزن جمع می‌شوند که این آب‌ها را می‌توان پس از مدتی توسط شیری که در پائین مخزن نصب می‌شود، خارج نمود. در صورت نگهداری قطعات در خارج از انبار سرپوشیده، باید آن‌ها را توسط یک کاور ضد آب پوشش داد. باید در نظر داشت که اگر قطعه دارای مجاری و فرورفتگی‌های متعددی باشد، بهتر است با بالا بردن زمان غوطه وری قطعه در مایع محافظ و همچنین ایجاد لرزش، از خروج هوا و آب از داخل مجاری اطمینان حاصل نمود.

انواع روغن محافظ به‌صورت:

           اسپری

           روغنی

           موم

 تولید می‌شوند.

روغن‌های مخصوص محافظت از خوردگی در صنعت مورداستفاده قرار می‌گیرند و بسیار پرمصرف و مهم هستند. از موارد تخریب قطعات تولیدی، خوردگی “زنگ‌زدگی” ناشی از عمل اکسیداسیون قطعات است.

خوردگی قطعات در مراحل مختلف تولید باعث خسارات زیادی می‌شوند از جمله:

1.        خوردگی مواد اولیه قبل از تولید قطعات

2.        خوردگی حین تولید

3.        خوردگی پس از تولید و در زمان انبارداری

4         خوردگی در حین حمل‌ونقل خصوصاً مسیرهای طولانی و غیره

5.        خوردگی حین مصرف قطعات تولید شده

لذا بسته به شرایط روش‌های متنوعی، جهت محافظت از خوردگی انجام می‌شود.

           پوشش‌های موقت مانند روغن‌کاری

           پوشش‌های دائمی مانند رنگ زدن قطعات و

           بسته‌بندی‌های مناسب لوازم مخصوص و تجهیزات

 

از روش‌های دیگر برای محافظت از خوردگی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

به عنوان مثال استفاده از:

1.        روغن‌های محافظ خوردگی بر روی سطح قطعات

2.        ممانعت کننده‌های فاز بخار

3.        پوشش‌های موقت سطحی

4.        مواد جاذب رطوبت

مواد شیمیایی صنعتی چیست و چه کاربردی دارند؟

به نام خدا

مواد شیمیایی صنعتی

مواد شیمیایی صنعتی در گروه پرمصرف ترین گرید مواد اولیه تولیدی واحدهای تولید کننده مواد شیمیایی می باشد که در تولیدات همه صنایع شیمیایی از قبیل شیمیایی، معدنی، فلزی و غیر فلزی، پتروشیمی، نفت، گاز و کشاورزی به کار می رود. این مواد ترکیب ساده و ویژگی های مشخصی دارند. انواع مواد شیمیایی صنعتی با توجه به معیارهای مختلف دسته بندی متفاوتی دارند. مواد شیمیایی صنعتی در صنایعی مثل رنگ و رزین، چسب، نساجی، متالورژی، جواهرات و طلا سازی و همچنین برای تحقیق و توسعه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع مواد شیمیایی صنعتی با توجه به معیارهای مختلف، تقسیم بندی می‌شوند. در دنیای مواد و ترکیبات شیمیایی با ساختارهای مولکولی متفاوتی روبه رو هستیم. هر کدام از این ترکیبات، خواص فیزیکی و شیمیایی مخصوص به خود را دارند و معمولاً در گریدهای صنعتی و آزمایشگاهی در بازار به فروش می‌رسند.

مواد اولیه صنعتی در کارخانه‌های مواد شیمیایی در طول یک سال، میلیون‌ها تن تولید می‌شوند. در تمام کشورهای جهان، صنایع شیمیایی جزو صنایع اصلی محسوب می‌شوند.

معیارهای طبقه بندی مواد شیمیایی

طبقه بندی مواد شیمیایی صنعتی بر اساس معیارهای زیر انجام می‌شود:

•       میزان سمی بودن ماده

•       اشتغال پذیری قابلیت انفجار

•       میزان خطرناک بودن برای محیط زیست

•       ماهیت خورندگی

•       ایمنی کار با مواد شیمیایی

        خواص فیزیکی و شیمیایی      

•       واکنش پذیری شیمیایی با سایر ترکیبات

•       امکان خروج گاز یا بخارات؛ یا ذرات جامدآلاینده در محیط

مواردی که در فوق به آن اشاره شد فاکتورهای اصولی و مهم هستند.

در برگه اطلاعات ایمنی هر ترکیب شیمیایی، تمام این موارد ثبت شده است. برگه اطلاعات ایمنی یک ترکیب با عبارت مخفف MSDS    نمایش داده می‌شود.

این برگه ایمنی، اطلاعات خوبی را درباره ترکیبات شیمیایی و شیوه‌های مصرف، نگهداری و کار کردن با آن در اختیار ما می‌گذارد.

علاوه بر تمام معیارهای اشاره شده در بالا، سایر نکات مهم در کار کردن با مواد شیمیایی صنعتی و یک سری علائم به خصوص به صورت استاندارد معرفی شده است.

زمانی که این علائم برای هر ترکیب شیمیایی نمایش داده شود، به راحتی می‌توان از ماهیت آن اطلاع پیدا کرد.

انواع مواد شیمیایی صنعتی بر اساس ساختار مولکولی

در یک طبقه بندی، مواد شیمیایی صنعتی به دو دسته ترکیبات آلی و معدنی تقسیم بندی می‌شوند. هر یک از این ترکیبات تعاریف خاص خود را دارند.

 

۱-مواد شیمیایی آلی:

مواد شیمیایی آلی به ترکیباتی گفته می‌شود که ‌اتم‌های هیدروژن، اکسیژن و کربن در ساختار آن‌ها وجود دارد. هیدروکربن‌ها متداول‌ترین ترکیبات شیمیایی آلی هستند.

از این مواد شیمیایی برای تولید سموم دفع آفات و حشره‌کش‌ها استفاده می‌شود. اگر نامی از ترکیبات آلی فرار هم در گروه مواد شیمیایی شنیدید، در حقیقت، برخی از ساختارهای هیدروکربنی هستند که برای محیط زیست به عنوان یک آلاینده عمل می‌کنند.

۲-مواد شیمیایی معدنی:

مواد شیمیایی صنعتی از گروه ترکیبات معدنی به ترکیباتی گفته می‌شود که عناصر رایج در پوسته زمین در ساختار مولکولی آن ها وجود دارد.

ترکیباتی که شامل عناصر فلزی، اکسیدهای فلزات قلیایی و فلزات قلیایی خاکی و ترکیبات فلزات واسطه هستند، جزو مواد شیمیایی معدنی دسته بندی می‌شوند.

برخی از انواع این مواد در حقیقت، موادی هستند که ساختار مولکولی ساده‌تری دارند اما عناصر آن‌ها در جدول تناوبی وجود دارد.

گاز نیتروژن، فلزات کمیاب و فلزات گرانبها، گاز اکسیژن، نمونه‌ای از این موارد هستند.

ساختار مولکولی ترکیبات معدنی، عموماً ساده‌تر از ساختار مولکولی ترکیبات آلی می‌باشد.  برخی از مواد شیمیایی معدنی در حالت کریستالی ساختار پیچیده‌ای دارند.

به طور مثال، گوگرد، فسفر و اکسید تیتانیوم، مواد معدنی هستند که برای ساختارهای کریستالی آن ها عناوین مختلفی در شیمی معدنی عنوان شده است.

هر ساختار، یک کاربرد ویژه دارد و خواص فیزیکی و شیمیایی آن نیز متفاوت است.

مواد شیمیایی صنعتی آلی چه ویژگی‌هایی دارند؟

برای انواع مواد شیمیایی صنعتی آلی با توجه به گروه‌های عاملی، اسامی مختلفی را مشاهده می‌کنید. ترکیباتی نظیر الکل، بنزن، آمین، آمید، استر، اتر، فتالات، نمونه‌ای از این ترکیبات شیمیایی هستند.

نام مواد شیمیایی ترکیبات آلی بر اساس موقعیت قرارگیری گروه عاملی در ساختار مولکولی تعیین می‌شود.

ترکیبات آلی، متنوع و بی نهایت هستند. همچنین زنجیره‌های مولکولی در این ترکیبات، کوتاه یا بلند می‌باشند. بر همین اساس، پلیمرها معرفی می‌شوند که پر مصرف‌ترین مواد شیمیایی صنعتی در صنعت لاستیک و پلاستیک به شمار می‌روند.

نگاهی به لیست مواد اولیه شیمیایی صنعتی

مواد اولیه شیمیایی صنعتی به طور کلی مواد شیمیایی در ۵ گروه نمک‌های معدنی، اسیدها و بازها، هیدروکربن‌ها، حلال‌ها و ترکیبات کمپلکس دهنده مانند لیگاندها قرار می‌گیرند. نمک‌های معدنی شامل نیترات‌ها، اکسیدها، سولفات‌ها، سولفیت‌ها، سولفیدها، فلوریدها، یدیدها، برمیدها، کلریدها، نیتریت‌ها، فسفات‌ها، هیدروکسیدها، نیتریدها و فسفیت‌ها هستند.

پرمصرف‌ترین ترکیبات شیمیایی صنعتی کدام هستند؟

۱-اسید سولفوریک (H2SO4)

اسید سولفوریک یکی از پرکاربردترین مواد شیمیایی صنعتی است که جزو مواد اولیه تولید کود شیمیایی هم به شمار می‌رود.

کودهای سولفات آمونیوم و کودهای سوپر سولفات از طریق همین اسید صنعتی تولید می‌شوند.

سولفوریک اسید به عنوان ماده صنعتی برای تولید شوینده‌ها، باطری‌های سرب- اسید در خودروها، تولید رنگدانه های صنعتی، انواع رنگ و جوهر، تهیه اسید هیدروکلریدریک و صنعت داروسازی به کار می‌رود.

در صنایع پالایش نفت خام، تمام ناخالصی‌ها در فرایندها با افزودن اسید سولفوریک حذف می‌شود. این اسید برای صنایع گالوانیزه به منظور حذف اکسیدهای فلزی از صفحه‌های الکترود به کار می‌رود.

در صنعت نایلون و نیتروگلیسیرین از اسید سولفوریک به عنوان یک واکنشگر استفاده می‌شود.

۲-نیتروژن (N2)

یکی دیگر از انواع مواد شیمیایی صنعتی پر کاربرد، نیتروژن است. نیتروژن یک گاز خنثی است. این گاز می‌تواند حساسیت پذیری مواد در برابر اکسیژن را کاهش دهد.

بسیاری از صنایع از نیتروژن مایع برای فرآیندهای خود استفاده می‌کنند.

نیتروژن برای ساخت فولاد و سایر فلزات، مصالح ساختمانی نظیر بتن و خنک سازی راکتورها هنگام واکنش شیمیایی استفاده می‌شود.

۳-اتیلن (C2H4)

ترکیب شیمیایی اتیلن یکی از مواد شیمیایی صنعتی است که در صنایع پلاستیک بسیار کاربرد دارد.

اتیلن جزو ترکیبات شیمیایی آلی دسته بندی می‌شود و به عنوان واحد اولیه برای واکنش‌های پلیمریزاسیون نیز به مصرف می‌رسد.

پلی اتیلن در صنایع پلاستیک، ظروف بسته بندی، قطعات پلاستیکی عایق، لوله‌های پلی اتیلن و نظایر اینها به مصرف می‌رسد.

ترکیبات اتیلن گلایکول به عنوان ضد یخ، شناخته شده هستند.

۴-پروپیلن (C3H6)

بیشترین کاربرد پروپیلن به عنوان مواد شیمیایی صنعتی، در جایگاه ترکیب واسطه در تولید ترکیبات شیمیایی زیر به کار می‌رود:

•       تولید پلی اتیلن مورد نیاز برای تولید الیاف مصنوعی

•       تولید پروپیلن گلیکول برای روغن ترمز، مواد شوینده و رنگ

•       تولید پلی اورتان برای عایق کف

•       تولید انواع پلاستیک ABS

۵-کلر (Cl2)

کلر یکی از متداول‌ترین مواد شیمیایی صنعتی است و کاربردهای زیادی دارد؛ از جمله:

•       برای تولید محصولات مصرفی و صنعتی مانند پلاستیک، دارو، رنگ، تمیز کننده‌های خانگی (از جمله محلول‌های سفید کننده و سایر مواد ضد عفونی کننده)، حشره‌کش‌ها

•       برای تصفیه آب

•       برای از بین بردن باکتری‌ها در استخرهای شنا (از هیپوکلریت سدیم تولید شده از کلر استفاده می‌شود)

۶-اسید فسفریک (H3PO4)

حدود سه چهارم اسید فسفریک تولید شده در سراسر جهان به عنوان یک ماده شیمیایی صنعتی، در تولید کودهای فسفاته استفاده می‌شود. در این قسمت، برخی دیگر از کاربردهای اسید فسفریک ذکر شده است:

•       افزودنی غذایی: در صنایع غذایی، اسید فسفریک به عنوان تنظیم کننده pH مواد غذایی، به عنوان ماده شفاف کننده و به عنوان ماده نگهدارنده مصرف می‌شود.

•       رفع آثار جرم و زنگ زدگی: اسید فسفریک می‌تواند اکسید فریک با فرمول شیمیایی (Fe2O3) را به فسفات فریک با فرمول شیمیایی (FePO4) تبدیل کند و به این ترتیب، زنگ زدگی به راحتی از بین می‌رود.

۷-آمونیاک (NH3)

آمونیاک، یکی از متداول‌ترین مواد شیمیایی صنعتی است. بیش از نیمی از آمونیاک تولید شده در سراسر جهان در کشاورزی استفاده می‌شود؛ برای تولید کودهای مایع حاوی آمونیاک، نیترات آمونیوم و اوره مصرف می‌شود.

آمونیاک همچنین در تولید سایر مواد شیمیایی و محصولات از جمله موارد زیر استفاده می‌شود:

•       صنعت رنگ

•       تولید اسید نیتریک

•       تولید لوازم آرایشی

•       تولید داروهای سولفاته

•       به عنوان خنک کننده در مبرد صنعتی

·              تمیز کننده‌های خانگی نظیر پاک کننده‌های شیشه

•       به عنوان یک واکنشگر در صنعت چرم

•       منسوجات مصنوعی خاصی مانند ریون و نایلون

•       به عنوان یک عامل کمپلکس کننده در صنایع معدنی و تولید فلزات

۸-هیدروکسید سدیم (NaOH)

هنگامی که یک ماده شیمیایی صنعتی قوی مورد نیاز باشد، هیدروکسید سدیم یک ترکیب شناخته شده است.این کاربردها را در قسمت زیر می‌بینید:

•       در صنعت نفت از هیدروکسید سدیم برای افزایش pH گل حفاری استفاده می‌شود و باعث چسبناک شدن آن می‌شود.

•       برخی از آن برای کمک به حذف ناخالصی‌های گوگرد از نفت خام با عیار کم استفاده می‌کنند.

•       صنعت کاغذ سازی از آن در هضم و سفید شدن الیاف چوب استفاده می‌کند.

•       سدیم هیدروکسید در صابون سازی استفاده می‌شود

•       به عنوان ماده تمیز کننده صنعتی، بخصوص در چربی زدایی تجهیزات استفاده می‌شود. در خانه، هیدروکسید سدیم به عنوان پاک کننده اجاق گاز و لوله‌های فاضلابی استفاده می‌شود.

صنایع زیر، مهم‌ترین مصرف کنندگان این ترکیبات هستند:

•       صنایع چسب و رزین، عایق و درزگیر

•       صنعت تولید کود و سموم کشاورزی

•       خوراک دام و طیور

•       صنعت راه و ساختمان

•       صنایع شیمیایی

•       صنایع آرایشی و زیبایی

•       صنایع تولید شوینده

•       تولید رنگ و رنگدانه

•       صنایع غذایی

•       صنعت شیشه و بلور

•       صنایع آزمایشگاهی

•       صنعت چرم و دباغی

•       صنعت معدن و فلزات

•       صنعت عطر و ادکلن

•       صنعت نفت، گاز و پتروشیمی

•       صنعت داروسازی

•       صنایع پلیمر و پلاستیک

•       آبکاری و پوشش‌دهی فلزات

•       صنعت چاپ و بسته‌بندی

•       صنعت بازیافت

•       صنعت لاستیک و تایر

•       صنعت تولید اسانس و طعم‌دهنده

•       صنعت نساجی و پوشاک

•       صنعت کاشی و سرامیک

•       تصفیه آب و فاضلاب

•       صنایع چوب

ترکیبات شیمیایی مخصوص استفاده در صنایع و تولیدی های مختلف را شامل می شود که در برخی موارد تحت عنوان مواد شیمیایی تجاری نیز نامیده می شوند. مواد آلی به عنوان ماده اولیه تولید مواد شیمیایی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. مواد شیمیایی صنعتی در گریدهای خوراکی، دارویی و صنعتی سنتز می شوند که گرید خوراکی مواد شیمیایی، درصد خلوص بالاتری دارند.

از جمله مواد شیمیایی صنعتی می توان به انواع حلال ها، رنگ ها و پوشش ها، مواد تثبیت کننده، نرم کننده ها و روان کننده ها، مواد معطر، رسانا و عایق ها و بازدارنده های حریق اشاره کرد.

روش های تولید مواد شیمیایی

امروزه روش های متفاوتی برای سنتز انواع مواد شیمیایی وجود دارند. از جمله مهم ترین روش های سنتز مواد شیمیایی می توان اشاره کرد به:

•       خنثی شدن

•       اکسایش و کاهش (احیا)

•       آبکافت یا هیدرولیز

•       برقکافت یا الکترولیز

•       استری شدن یا استریفیکاسیون

•       آسیل دار کردن یا آسیلاسیون

•       فریدل-کرافتس

•       کربوکسیل دار کردن

•       هیدروژن زدایی

•       نیترودار کردن یا نیتراسیون

•       فیشر-تروپش

•       دی آزو شدن یا جفت شدگی آزو

•       تبادل یونی

•       واکنش جانشینی یا جا به جایی دوگانه

•       آب زدایی

•       آمین کافت یا آمینولیز

•       بسپارش یا پلیمریزاسیون (پلیمری شدن)

•       کراکینگ (واکنش های تجزیه هیدروکربن ها)

•       فرمیل دار کردن یا فرمیلاسیون

•       تکلیس یا کلسینه کردن

•       هالوژن دار شدن

•       هیدروژنه کردن (هیدروژناسیون)

•       هیدروژن زدایی

MSDS مواد شیمیایی

بعضی از مواد شیمیایی دارای ویژگی های خطرناکی هستند که می توانند هم برای انسان و هم محیط زیست مضر و آسیب زننده باشند. این ویژگی ها که می توانند برای انسان یا محیط زیست مضر باشند، به صورت علامت های مشخص و یکسان در سطح جهانی، بر روی بسته بندی مواد شیمیایی حک شده اند. توضیح این علائم به ترتیب در زیر آمده است:

 

1.      خورنده

2.      سمیت حاد

3.      مواد منفجره

4.      اکسید کننده

5.      قابل احتراق

6.      سمیت محیطی

7.      تحریک کننده

8.      گازهای تحت فشار

9.      سرطان زا، سمیت تولید مثلی، اندامی یا تنفسی

در زیر برخی از مواد شیمیایی خطرناک نام برده شده اند:

•       آرسنیک (As): به صورت جامد معدنی وجود داشته و در کشاورزی، شیشه سازی، مواد نگهدارنده چوب و قطعات الکترونیکی کاربرد دارد. این ماده بسیار خطرناک بوده و موجب سرطان، آسیب به سیستم عصبی، بروز مشکلات تنفسی و آسیب به ریه ها و همچنین مشکل در گردش خون می شود.

•       سرب (Pb): این ماده به شکل جامد در طبیعت یافت می شود و اغلب در باتری خودرو کاربرد دارد. همچنین از این ماده سمی در ساخت انواع وسایل الکترونیکی، تجهیزات غواصی، ساخت مهمات و غیره استفاده می شود. از جمله عوارض استفاده از سرب باید گفت که می تواند موجب کم خونی، بیماری کلیوی، آسیب مغزی و نقص مادرزادی بشود.

•       بنزن (C6H6): این ماده فوق العاده سمی در نفت خام یافت می شود و برای ساخت پلاستیک، مواد شوینده، آفت کش ها و سایر مواد شیمیایی کاربرد دارد. بنزن باعث کم خونی، خونریزی زیاد، ضعف سیستم ایمنی و آسیب دیدگی مغز استخوان می شود.

•       تولوئن (C7H8): این ماده که به صورت مایع می باشد، به عنوان عامل رقیق سازی در صنایع رنگ سازی، چسب، ساخت مواد منفجره، صنایع چرم سازی و دباغی، جوهر سازی و پاک کننده لکه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده سمی می تواند منجر به بروز مشکلاتی از جمله اضطراب، سرگیجه و گیجی، بی حسی و بی خوابی، خستگی عضلانی، آسیب به کبد و کلیه ها و همچنین التهاب و حساسیت های پوستی همچون درماتیت بشود.

•       جیوه (Hg): احتمالا همه با جیوه آشنایی داشته، نام آن را شنیده اند و یا آن را از نزدیک دیده اند. این مایع سمی در ابزارهای اندازه گیری مثل فشارسنج، دماسنج، لامپ های بخار جیوه، لامپ های فلورسنت، بعضی از لوازم و محصولات آرایشی و همچنین در دندانپزشکی و به عنوان پرکننده های دندان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

•       کادمیم (Cd): فلز سمی کادمیم به صورت جامد وجود داشته و در صنایع باتری سازی با قابلیت شارژ، سلول های خورشیدی، محصولات آبکاری، پیگمنت ها و پوشش ها و همچنین به عنوان مواد تثبیت کننده در پلاستیک ها استفاده می شود. کادمیم موجب بروز علائمی همچون آسیب دیدگی به سیستم عصبی، مشکلات تنفسی، سرطان، مشکلات گوارشی و اختلال در عملکرد سایر اعضای بدن همچون کلیه ها می شود.

•       آفت کش ها و زباله های الکترونیکی

معرفی شیر یکطرفه خودکار یورک

به نام خدا

شیر یکطرفه خودکار یورک۲۱/۲ اینچ آرساو 

شرکت تولیدی شیرآلات برنجی آرساو والو(ارس والو) با تجربه یک دهه تجربه درخشان در تولید شیرآلات برنجی به خصوص شیر یکطرفه سوپاپی مشابه محصولات شرکت شیم ایتالیا ، این بار مفتخر به تولید شیر یکطرفه سوپاپ برنجی در سایز ۲۱/۲ ، گردید .

 شیر خودکار فنری چیست ؟

شیر خودکار فنری شیری است که از جنس برنجی می باشد و دارای یک فنر است که با فشار آب باز و بسته می شود و مانع از برگشت آب از لوله می شود .شیر خودکار فنری ارس والو را در مواردی که جریان ضربه ای ( پالسی ) سنگینی در خطوط وجود داشته باشد نیز می توان مورد استفاده قرار داد. برای مثال در قسمت خروجی کمپرسور های رفت و برگشت.

کاربرد: جلوگیری از برگشت آب از مسیر رفت آب

مکان های قابل نصب: ورودی ساختمان بعد از کنتور آب ، ورودی مخازن آب خانگی و صنعتی ،ورودی آبگرمکن، دستگاه پکیج و ورودی کالکتور ها

همان طور که از اسم آن بر می آید سیال فقط از یک طرف آن می تواند وارد شود و زمانی که در یک مسیر قرار دارد جریان سیال از طرق مخالف آن غیر ممکن است . در اکثر شیرها محل ورود سیال به شیر مطرح نیست و می تواند از دو طرف آن باشد؛ ولی در شیر یک طرفه فقط سیال از یک طرف شیر می تواند وارد شود که به همین علت اگر در محلی قرار دارد و می خواهیم جریان را در مسیر مخالف عادی خود عبور دهیم بایستی این شیر را برعکس نماییم ویا این که داخل آن در آوریم که این صورت حالت شیر یک طرفه را از دست خواهد داد.

مزایای شیر خودکار فنری یورک ارس(آرساو والو)

·       مقاومت شیر خودکار فنری ارس در برابر رسوب پذیری

·       آب بندی شیر خودکار فنری ارس در کمترین فشار و بیشترین فشار

·       آب بندی صد در صد بین سوپاپ و محل خروج سیال به دلیل ساختار فلزی سوپاپ شیر ارس

·       مقاومت شیر خودکار فنری ارس در برابر خوردگی و فرسودگی به دلیل برخورداری از آبکاری کروم نیکل

·       شیر خودکار فنری ارس بیشتر در شبکه های آب رسانی شهری، تاسیسات حرارتی ساختمان، مصارف صنعتی، شبکه های نفت و روغن رسانی و در مجموع شیر خودکار فنری در شبکه های که حرکت سیال از یک طرف و از خلاف جهت دیگر غیر مجاز باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

 ویژگی های شیر خودکار فنری یورک ارس

 

مناسب برای خدمات آب خانگی، حرارت و آب و هوا، سیستم های فشرده .

 به صورت عمودی ، افقی ، مورب و در هر موقعیت می توان آن را نصب کرد.

دمای حداقل و حداکثر کاری : منفی ۲۰ الی۱۰۰درجه سانتیگراد

جنس درب، بدنه و سوپاپ از برنج می باشد.

فنر از جنس فولاد ضد زنگ ( استیل )

واشر از جنسNBR

پولک از جنس هوستافرم


قیمت شیر یکطرفه ۲۱/۲

قیمت شیر یکطرفه ۲۱/۲ سوپاپ برنجی آرساو والو( ارس والو) نسبت به شیر مشابه ایتالیایی حدودا نصف بوده و به دلیل نوسانات قیمت مواد اولیه خواهشمند است جهت اخذ قیمت با مجموعه ارس والو در تماس باشید .

انواع شیر خودکار فنری یورک مدل ایتالیایی با برند ارس والو را می توانید با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت از طریق این مجموعه تهیه کنید.

شیر یکطرفه سوپاپی آرساو والو(ارس والو)

در سیستم لوله کشی تجهیزات زیادی به کار برده می شود که شیر یکطرفه یکی از این تجهیزات پر کاربرد است . شرکت آرساو والو ( ارس والو ) بهترین محصولات را در این زمینه ارائه می دهد . شیر یکطرفه سوپاپ برنجی ۲۱/۲  اینچ ارساو از چیزی که فکر می کنید بیشتر حائز اهمیت است .

این محصول جدید شرکت آرساو والو ( ارس والو ) به سیالات اجازه می دهد تا در یک مسیر حرکت کنند و مانع از برگشت معکوس سیال در خطوط لوله کشی خواهد شد. اجزای اصلی  شیر یکطرفه ۲۱/۲ ارس والو که در باز وبسته کردن این محصول نقش به خصوصی دارد، شامل موارد ذیل می باشد:

·       بدنه

·       درپوش

·       سوپاپ

·       فنر استیل

·       لاستیک NBR

 

برخلاف کابرد مهمی که شیر یکطرفه۲۱/۲ ارس والو دارد از مکانیزم بسیار ساده ای تشکیل شده است. اما نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که ممکن است در برخی از شیر های یکطرفه با توجه به کاربردی که دارد قسمت هایی از جمله بازویی دیسک، بلبرینگ، توپی و برخی قسمت های دیگر نیز به آن اضافه شود. در واقع دیسکی که توسط این برند در شیر یکطرفه تعبیه شده است باعث می شود تا سیالات فقط در یک مسیر حرکت کنند . در این زمان وقتی که سرعت جریان سیال به سمت جلو کاهش پیدا کند و مسیر حرکت سیال به کل برعکس شود، دیسک به صورت خودکار بسته خواهد شد و به این ترتیب باعث مسدود شدن شیر یکطرفه و مانع از حرکت مواد موجود می شود . 

شیر یکطرفه ۲۱/۲ ارس والو  در پمپ آب خانگی و یا حتی در خارج از ساختمان در سیستم لوله کشی آب و فاضلاب و پروژه های صنعتی قابل استفاده است. این محصول مهم و اساسی با توجه به نقش خاص و منحصر به فرد و اهمیت ویژه ای که دارد با قیمت مناسب و به صرفه به فروش خواهد رسید .


شیر یکطرفه 1/2 اینچ یورک ایتالیا


شیر یکطرفه 1/2 اینچ یورک ایتالیا از جمله شناخته ترین چک ولو های بسیار با کیفیت و ارزان قیمت می باشد. شیر یکطرفه یکی از ملزومات ضروری جهت استفاده در بسیاری از سیستم های آب رسانی و لوله کشی است. این محصول در بازار با عناوین دیگری مانند شیر خودکار و چک ولو نیز شناخته می شود. شیر های یکطرفه از نظر طراحی مشخص می شوند که جریان ورودی و خروجی به چه شکل باید وارد شیر شود ( معمولا” جهت شیر با یک فلش روی شیر حک می شود ) همچنین برخی از شیر های یکطرفه تنها قابلیت نصب به شکل عمودی یا افقی را دارا می باشند که باید به آن دقت کرد.


لازم به ذکر است تمامی شیر های یکطرفه نیازمند حداقل فشار ورودی جهت عملکرد می باشند که این مقدار حداقل در شیر های یکطرفه فنری اندکی بیشتر است. مزیت شیر یکطرفه فنری نسبت به نوع معمولی آن این است که غالبا” این شیر ها علاوه بر حالت عمودی قابلیت نصب به شکل افقی را نیز دارا می باشند.

شیر یکطرفه اکون

کاربرد :


پمپ آب خانگی ( جهت جلوگیری از بازگشت آب پر فشار )

تصفیه آب خانگی

بویلر

شیر های میکسینگ

 

 

روغن کمپرسور چیست؟

به نام خدا

روغن کمپرسور

روغن کمپرسور از آنجایی که برای کمپرسورها نقش‌محافظتی بسیار مهمی ایفا می‌کنند، برای این سیستم‌ها تبدیل به یک جزء جدایی ناپذیر شده است. این نوع روغن‌ها در انواع سنتزی و استاندارد تولید می‌شوند که هر کدام کاربرد، مزایا و معایب خاص خود را دارند.

برای آشنایی بیشتر با روغن کمپرسور ابتدا با کمپرسور و نحوه عملکرد آن آشنا می شویم سپس به بررسی روغن کمپرسور می پردازیم.

کمپرسور باد یکی از دستگاه هایی است که به عنوان یکی از مهمترین اجزا دستگاه ها و تجهیزات تولیدی به شمار می آید. در واقع نگهداری و تامین قطعات کمپرسورها به خودی خود نقش مهمی در خصوص بالا بردن راندمان و حفظ دستگاه ها در بهترین حالت دارد. از همین رو نوع پمپ باد و صحت عملکرد بخش های مختلف آن مانند روغن کمپرسور باد، قطعات داخلی و غیره بسیار اهمیت دارد.

کمپرسور باد یا به عبارتی متراکم کننده هوا یک دستگاه مکانیکی می باشد، که با کاهش حجم هوا و افزایش فشار آن ها، باعث فراهم کردن هوای فشرده مورد نیاز برای مصارف گوناگون می باشد. کمپرسور های باد در بازار انواع مختلف دارند. از جمله کمپرسور های دینامیک که به دو حالت گریز از مرکز و یا محوری وجود دارند.

انواع دیگر کمپرسور ها، کمپرسور های جابجایی مثبت می باشند که در دو گروه دورانی و پیستونی طبقه بندی شده اند. در حوزه کمپرسور های دورانی کمپرسورهای اسکرو، حلقه مایع، اسکرال، دنده ای، روتاری،  می توان اشاره کرد. و در قسمت پیستونی به کمپرسور های دیافراگمی، دو مرحله ای، و تک مرحله ای می‌توان اشاره نمود.

 

انتخاب روغن مخصوص کمپرسور باد

همانطور که خودروها برای عملکرد بهینه و صحیح نیازمند روغنی به خصوص و مشخص هستند، کمپرسورهای باد نیز برای ادامه فعالیت نیازمند روغن هستند.

استفاده از یک روغن مناسب برای کمپرسور باد مزایای زیادی دارد از جمله:

 افزایش بازده

کاهش مصرف انرژی

کاهش اصطکاک اجزای متحرک

کارکرد روان‌تر

و افزایش عمر مفید دستگاه برای کمپرسور باد شما ایجاد خواهد کرد.

روغن کمپرسور باد چیست؟

روغن کمپرسور باد به عنوان یک روان‌ کننده برای جلوگیری از اصطکاک و فرسایش قطعات متحرک می‌باشد. روغن‌ها را می‌توان به دو دسته طبیعی و مصنوعی طبقه بندی کرد و یا آن‌ها را از نظر ویسکوزیته و مواد افزودنی موجود در آن‌ها طبقه بندی نمود. لازم است یاد آوری کنیم که روغن کمپرسور باد با روغن موتور، تفاوت داشته و سولفور و کربن بسیار کمتری از روغن موتور دارد. روغن پمپ باد به غیر از روانکاری سیستم، از مزایای دیگری نیز برخوردار است.

۱ جذب گرما:

روغن کمپرسور باد، بخشی از گرمای تولید شده در کمپرسور را جذب کرده و باعث می‌شود تا کمپرسور در دماهای پایین‌تری فعالیت کند. لازم است بدانید که بازده و عمر کمپرسور باد به شدت تحت تاثیر دمای کاری کمپرسور بوده و با افزایش دمای کمپرسور، بازده و طول عمر آن به شکل زیادی کاهش پیدا می‌کند.

۲ مقاوت در برابر اکسیداسیون:

برخی از ذرات موجود در روغن پمپ باد ضد اکسیداسیون بوده و اکسیداسیون را به تاخیر می‌اندازد.

۳ افزایش طول عمر:

هر تجهیزات مکانیکی دارای طول عمر مشخصی است. مهم‌ترین عوامل خرابی تجهیزات مکانیکی، فرسایش و گرما می‌باشند. روغن کمپرسور با کاهش اصطکاک و جذب گرمای کمپرسور باد باعث افزایش طول عمر کمپرسور می‌شود. همچنین استفاده از روغن باعث می‌شود تا کمپرسور باد در شرایط مختلف، عملکرد خوبی از خود نشان داده و روان‌تر کار کند.

۴ حفظ ویسکوزیته در سرما:

اغلب روغن‌ها با کاهش دما ویسکوزیته خود را از دست داده و عملکردشان کاهش پیدا می‌کند. روغن کمپرسور باد بر خلاف سایر روغن‌ها، ویسکوزیته خود را در دماهای مختلف حفظ کرده و از این‌رو عملکرد ثابتی خواهد داشت. این موضوع باعث می‌شود تا به راحتی بتوان از کمپرسور باد در شرایط دمایی مختلف استفاده نمود.

۵ ضد کف:

زمانی که روی سطح روغن حباب و کف تشکیل شود، سطح تماس هوا و روغن افزایش پیدا کرده و عمل اکسیداسیون با سرعت بیشتری انجام خواهد شد. این پدیده باعث کاهش کیفیت و عمر روغن خواهد شد. یک روغن کمپرسور باد مناسب دارای خاصیت ضد کف می‌باشد. از آنجایی که کیفیت روغن برای کیفیت هوای خروجی تولید شده و کارکرد روان کمپرسور ضروری است، لازم است تا از روغن‌هایی که خاصیت ضد کف دارند، استفاده کنیم.

چه کمپرسور هایی از روغن استفاده می کنند؟

به صورت کلی چند مدل مختلف از کمپرسور وجود دارد که نیاز به روغن کاری و روغن دارد. مدل هایی که نیاز به روغن کمپرسور باد دارند به شرح زیر می باشد؛ از جمله کمپرسورهای رفت و برگشتی  یا پیستونی،  مارپیچی یا کمپرسور اسکرو ، تیغه ای، روتاری و یخچالی نیاز به روغن برای کارکرد خود دارند.

آیا می توان از روغن خودرو به جای روغن پمپ باد استفاده کرد؟

خیر. ویسکوزیته روغن، میزان رطوبت در روغن، خاصیت روانکاری روغن و حتی  موادی که آن روغن از آن ساخته شده است. توجه داشته باشید که اگر روغن مناسب استفاده نشود، امکان تخریب بخش هایی از قطعات کمپرسور باد و پایین آوردن راندمان کمپرسور و یا حتی سبب از کار افتادن دستگاه می شود. لذا انتخاب دقیق نوع روغن بسیار ضروری و مهم می باشد.

نقش روغن در موتور کمپرسور باد چیست؟

حفظ دمای معین درون کمپرسور باد، روانکاری مطلوب برای قطعات داخلی کمپرسور، حفاظت و مقابله با خوردگی قسمت های مختلف دستگاه، جلوگیری از ساییدگی در بعضی از کمپرسور های باد و نقش مبدل خنک کنندگی در دستگاه را دارد.

روغن کمپرسور باد را می‌توان به دو نوع طبیعی و مصنوعی طبقه بندی کرد. هر کدام از این دو نوع روغن، ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد:

طبیعی، استاندارد یا مینرال:

روغن طبیعی از پایه روغن‌های معدنی تولید شده و قیمت پایینی‌ نیز دارند. روغن‌های طبیعی برای کمپرسورهای معمولی و خانگی که به طور مداوم مورد استفاده قرار نمی‌گیرند، مناسب هستند. به نوعی می‌توان گفت که روغن‌های طبیعی برای کمپرسورهایی مناسب است که از آنها به طور مداوم مصرف نشده و شرایط کاری ملایم‌تری را تجربه می‌کنند.

مصنوعی یا سینتیک:

روغن‌های مصنوعی برپایه مواد مصنوعی و مشتقات نفتی ساخته می‌شوند و به همین دلیل به آن‌ها روغن‌های مصنوعی گفته می‌شود. مراحل تولید روغن مصنوعی پیچیده‌تر از روغن معدنی بوده و فرآوری‌های زیادی بر روی روغن انجام می‌شود. در نتیجه روغن مصنوعی تصفیه شده‌تر از روغن طبیعی میباشد. اگر از کمپرسور هوای خود بیش از سه بار در هفته استفاده می‌کنید، لازم است تا از روغن مصنوعی استفاده نمایید.

استفاده از روغن مصنوعی باعث می‌شود تا کمپرسور باد شما بهتر و روان‌تر کار کند. همچنین روغن کمپرسور باد مصنوعی باعث جذب گرمای کمپرسور باد خواهد شد و از بیش از حد گرم شدن کمپرسور باد شما جلوگیری می‌کند. روغن‌های مصنوعی کمپرسور باد در رنج گسترده‌ای از دماهای مختلف قابل استفاده می‌باشند.

روغن‌های مصنوعی طول عمر بیشتری به نسبت روغن‌های طبیعی داشته و اغلب تا حدود ۵۰ درصد بیشتر از روغن‌های طبیعی دوام می‌آورند.

همچنین روغن‌های مصنوعی پایداری بیشتری در بخار شدن نسبت به روغن‌های طبیعی داشته و به همین دلیل کمتر وارد هوای فشرده می‌شود. از دیگر نقاط قوت روغن‌‌های مصنوعی می‌توان به توانایی بالای آن‌ها در جذب گرما و انتقال آن به بیرون اشاره کرد.

روغن‌های مصنوعی برای کمپرسورهای باد صنعتی و همچنین کاربردهایی که در آن از کمپرسورهای باد به کرات استفاده می‌شود، گزینه بسیار مناسبی می‌باشد. بطور کل توصیه می‌شود از روغن‌های مصنوعی در کمپرسورهای باد استفاده شود.

کمپرسور های پیستونی و روتاری اسکرو می‌توانند با اغلب روغن پمپ باد کار کنند. با این‌ حال اکثر سازندگان توصیه می‌کنند که از روغن‌های مصنوعی برای این کمپرسورها استفاده شود. از آنجایی که روغن‌های مصنوعی فاقد سولفور و کربن می‌باشند، باعث ایجاد گرفتگی‌های ناخواسته درون سیلندرها نمی‌شوند.

 از مزایای استفاده از روغن‌های مصنوعی در کمپرسورهای روتاری اسکرو می‌توان موارد زیر را شمرد:

طول عمر بیشتر: روغن‌های مصنوعی می‌توانند طول عمر کمپرسورهای روتاری اسکرو را تا ۸۰۰۰ ساعت افزایش دهند.

رسوبات کمتر: روغن‌های مصنوعی می‌توانند رسوب‌گذاری را کاهش دهند. دقت داشته باشید که رسوبات یکی از عوامل فرسایش ‌زا در کمپرسورها می‌باشد.

دمای پایین‌تر: روغن‌های مصنوعی کمتر از سایر روغن‌ها داغ شده و در نتیجه کمپرسور باد و هوای فشرده خروجی را خنکتر نگه می‌دارند.

نرخ مصرف پایین‌تر: روغن‌های مصنوعی با شیب ملایم‌تری از سایر روغن‌ها مصرف می‌شوند.

 همچنین استفاده از روغن‌های مصنوعی در کمپرسور های پیستونی مزایای زیر را به همراه دارد:

تجمع کمتر کربن: روغن‌های مصنوعی باعث کاهش تجمع کربن در دریچه‌های کمپرسورها می‌شوند.

عملکرد ایمن‌تر: دمای اشتعال روغن‌ های مصنوعی بالاتر از روغن های دیگر بوده و به همین جهت باعث افزایش ایمنی به هنگام داغ شدن کمپرسورهای باد می‌ شوند.

عمر طولانی‌تر: روغن‌های مصنوعی مانع فرسایش زودرس رینگ پیستون‌ها می‌شوند.

روغن مناسب برای هر کمپرسور باد :

به غیر از نوع روغن (طبیعی یا مصنوعی)، معمولا روغن‌ها را بر حسب ویسکوزیته آن‌ها طبقه‌بندی می‌کنند. بطور معمول در کمپرسورهای باد از روغن‌های SAE 20 و SAE 30 استفاده می‌کنند. روغن‌های SAE 30 گرانروی یا ویسکوزیته بیشتری از روغن‌های SAE 20 دارند و از آنجایی‌که گرما باعث کاهش ویسکوزیته روغن‌ می‌شود، معمولا فصول گرم سال از روغن‌های SAE 30 و در فصول سردتر از روغن‌های SAE 20 در کمپرسورهای باد استفاده می‌شود.

بطور معمول برای هر یک از کمپرسور های باد زیر از روغن‌های معرفی شده استفاده می‌شود:

کمپرسور های باد یخچالی: در کمپرسورهای باد یخچالی از روغن‌های برودتی استفاده می‌شود. زمان تعویض روغن‌ کمپرسورهای باد یخچالی بطور متوسط هر ۶ ماه یکبار می‌باشد. شما می‌توانید به تناسب توان موتور پمپ باد یخچالی خود، روغن برودتی مورد نیاز کمپرسور باد یخچالی خود را تهیه نمایید.

علاوه بر نوع روغن، مقدار روغن هم بسیار مهم می باشد.در کمپرسور های یخچالی از ۴۰۰ سی سی روغن مورد استفاده قرار میگیرد تا ۲ لیتر روغن برودتی برای هر یک موتور هرمتیک .میزان روغن نقش بسیار مهمی در صدای کمپرسور باد و رطوبت موجود در هوای فشرده دارد.

کمپرسور های باد پیستونی و تسمه‌ای: برای کمپرسورهای باد پیستونی و تسمه‌ای می‌توان از روغن‌های VDL 68 و VDL 100 استفاده نمود. همچنین استفاده از روغن‌های SAE 40 نیز برای کمپرسورهای باد پیستونی و تسمه‌ای مناسب می‌باشد. چنانچه این مدل روغن را نتوانستید تهیه کنید میتوانید از روغن های 10 یا 40 هیدرولیک نیز استفاده کنید.

نکته مهم:

اگر از روغن مخصوص کمپرسور بادتان استفاده نکنید، بازهم کمپرسور باد کار خواهد کرد اما به شدت طول عمر دستگاهتان کم خواهد شد. زیرا غلظت و ویسکوزیته هر نوع روغن با دیگری کاملا متفاوت است.

 

روغن کمپرسور هوا را چه زمانی عوض کنیم؟

 Compressor oil

با توجه به نظر متخصصان اگر از کمپرسور هوا به صورت کم استفاده می کنید، هر ۵۰۰ ساعت کارکرد بهتر است که روغن را عوض کنید اما بهترین حالت برای تعویض روغن مراجعه به دفترچه راهنمای دستگاه می باشد.نکته قابل توجه در تعویض روغن کمپرسورهای باد این است که هرچه به دفعات بیشتری روغن دستگاه را تعویض نمایید به افزایش طول عمر مفید کمپرسور هوا کمک خواهید کرد.

آیا همه کمپرسور های باد به روغن نیاز دارند؟

در جواب به این سوال باید گفت که کمپرسورها از نظر روغن به دو نوع کمپرسورهای روغنی و کمپرسورهای اویل فری یا بدون روغن طبقه بندی می‌شوند. کمپرسورهای اویل فری به آن دسته از کمپرسورهای باد گفته می‌شود که نیازی به روغن نداشته و اجزای متحرک آن با پوشش‌های ضد اصطکاکی چون تفلون پوشش‌دهی شده‌اند.

پس تنها کمپرسور های روغنی نیاز به روغن دارند و اگر کمپرسور شما از نوع اویل فری یا همان بدون روغن می‌باشد، احتیاجی به روغن ندارید.

چگونه بهترین روغن کمپرسور را پیدا کنیم؟

همان‌طور که گفته شد برای انتخاب بهترین روغن برای پمپ باد لازم است که به فاکتورها و پارامترهای مختلفی توجه شود. در این مسیر موارد متعددی وجود دارند که به شما کمک می‌کنند:

           معدنی یا سینتتیک بودن روغن؛ لازم به ذکر است که هر کدام از این موارد، از نظر قیمت، روانکار، طول عمر، خنک کاری و حمل هوا با هم متفاوت هستند.

           فشار بخار روغن؛ فشار بخار، نشان‌دهنده میزان فراریت روغن است و هرچه بیشتر باشد، روغن در دمای کمتری به جوش آمده و فراریت آن بیشتر خواهد بود.

           نقطه ریزش روغن کمپرسور؛ این مورد نشان‌دهنده سیالیت روغن در دماهای کم و عمدتا دمایی است که اگر روغن ۳ درجه سردتر شود، در مدتی کمتر از ۵ ثانیه حرکت نکند.

           توجه به ویسکوزیته یا گرانروی روغن؛ این مولفه مهم‌ترین موردی است که در زمان انتخاب نوع روغن کمپرسور باد باید در نظر داشته باشید. در اصل شاخص ویسکوزیته روغن بیانگر شدت تغییرات ویسکوزیته نسبت به درجه حرارت است.

           استفاده از افزودنی جهت جلوگیری از کربنی شدن روغن؛ در برخی موارد، روغن حالتی شبیه به لواشک پیدا می‌کند. عمده دلیل این اتفاق،‌ بالا بودن دما، ذرات معلق و عدم وجود افزودنی کافی است. همچنین روغن برای کمپرسور باد باید افزودنی کافی جهت جلوگیری از کف کردن داشته باشد.

«از دیگر فاکتورهای مهم در انتخاب بهترین روغن کمپرسور می‌توان به نقطه احتراق روغن کمپرسور، نقطه اشتعال روغن کمپرسور، دمای احتراق خودبه‌خود و اشاره کرد.»

جایگزین‌ هایی برای روغن مخصوص کمپرسور باد

استفاده از روغن‌ کمپرسور باد جهت عملکرد صحیح کمپرسور، لازم و ضروری می‌باشد. حتی هر کمپرسور بادی نیازمند نوع خاصی از روغن می‌باشد که توسط شرکت سازنده اعلام می‌شود. اگر می‌خواهید تا کمپرسور باد شما همچون ساعت کار کرده و دچار افت عملکرد و خرابی‌های ناگهانی نشود، می‌بایست از روغن‌هایی که تولید کننده کمپرسور باد شما معرفی کرده‌است، استفاده نمایید.

با این‌حال ممکن است که به روغن پمپ باد دسترسی نداشته باشید. در این بخش به معرفی انواع روغن‌هایی که می‌توان به عنوان جایگزین روغن‌های مخصوص کمپرسور باد استفاده نمود، می‌پردازیم. هرچند توصیه اکید می‌کنیم که از روغن‌هایی که شرکت سازنده کمپرسور باد معرفی کرده‌است، استفاده نمایید.

روغن هیدرولیک: روغن‌های هیدرولیک ویژگی‌های متعددی دارند که به واسطه همین ویژگی‌ها به جایگزین مناسبی برای روغن‌های مخصوص کمپرسور باد بدل شده‌اند. ویسکوزیته روغن‌های هیدرولیک در دمای پایین در محدوده مناسبی قرار دارند و به راحتی جریان پیدا می‌کنند.

به همین دلیل روغن‌های هیدرولیک بهترین عملکرد را در دماهای پایین‌ دارند. روغن‌های هیدرولیک دچار اکسیداسیون نشده و باعث زنگ زدگی کمپرسور باد نخواهند شد.

روغن گیربکس اتوماتیک: روغن‌های گیربکس اتوماتیک یا ATF برای گیربکس‌های ماشین استفاده می‌شوند اما در صورت دسترسی نداشتن به روغن‌های مخصوص کمپرسور باد می‌توان از این روغن به عنوان جایگزین استفاده نمود. روغن ATF از مزایایی چون کاهش فرسایش، مقاومت در برابر خرابی و جذب گرما برخوردار می‌باشد که آن را برای کمپرسورهای باد مناسب ساخته است.

کمپرسور باد در حین کار کردن حرارت زیادی تولید می‌کند و روغن‌های ATF می‌توانند این حرارت را جذب کرده، عملکرد کمپرسور باد را تضمین نموده و مانع از خاموش شدن کمپرسور باد بر اثر بالارفتن حرارت شوند. هرچند به یاد داشته باشید که همه روغن‌های ATF برای کمپرسورهای باد مناسب نبوده و حتی برخی از آن‌ها باعث ایجاد صدمات جدی در کمپرسور خواهند شد.

روغن موتور: روغن‌های موتور حاوی مقدار زیادی مواد شوینده هستند که برای کمپرسورهای باد مناسب نیست و باعث افزایش تجمع کربن در کمپرسور می‌شوند. اما روغن‌های موتوری که فاقد مواد شوینده هستند می‌توانند به عنوان جایگزینی برای روغن‌های مخصوص کمپرسور باد به کار روند.

در این بخش سه روغنی که می‌تواند به عنوان جایگزین روغن مخصوص کمپرسور باد استفاده شود را معرفی کردیم. توجه داشته باشید که این روغن‌ها به هیچ عنوان نمی‌توانند جای روغن معرفی شده توسط سازنده کمپرسور باد شما را بگیرند.

پس سعی کنید تا از روغن‌های مخصوص کمپرسور بادتان استفاده کنید و تنها در صورتی که این امکان وجود نداشت، از روغن‌های فوق استفاده کنید. همچنین حتما تا پیش از استفاده از این روغن‌ها با یک متخصص مشورت نمایید.

مقایسه روغن کمپرسورهای هوا با روغن موتور

یکی از رایج‌ترین سوالاتی که کاربران عموما با آن مواجه می‌شوند، این است که چه تفاوتی میان روغن کمپرسور و روغن موتور وجود دارد؟ به صورت کلی، روغن برای کمپرسور باد برخلاف روغن موتور خودرو ویژگی‌ها و مشخصات ویژه‌ای داشته و نیازی به مواد پاک‌کننده ندارند. از طرفی دیگر، روغن‌موتور خودروها دارای نوعی مواد شوینده هستند که برای احتراق داخلی موتور لازم است درحالیکه این روغن‌ها برای کمپرسورهای هوا مناسب نیست؛ چراکه در مدت‌زمانی کوتاه، کربن زیادی در آن ایجاد خواهد شد. در نهایت به یاد داشته باشید که اگر از روغن خودرو در کمپرسورهای هوا استفاده شود، ممکن است خسارت‌ها و آسیب‌هایی به دستگاه وارد شود.

با توجه به توضیحات بالا پیشنهاد می‌کنیم حتما از یک مورد استاندارد روغن کمپرسور استفاده کنید؛ به خصوص اگر شما به استفاده از دستورالعمل‌های گارانتی تولید کنندگان کمپرسور تمایل داشته باشید و اگر شرکت تولید کننده، متوجه شود که از روغن‌های ویژه استفاده نکردید، امکان دارد که باعث لغو گارانتی و هر گونه مزایای مربوط به آن می‌شود.

 

معرفی شیر فلوتر کنترل شناو

به نام خدا

شیر فلوتر کنترل شناور سایز 4/3 اینچ

شیرهای فلوتر قطع و وصل چیست؟

شیر فلوتر ballcock جزء شیرهای کنترل اتوماتیک(شیر کنترل سطح آب مخزن)  محسوب می شود که به منظور قطع و وصل و کنترل جریان فشار مورد استفاده قرار می گیرند. شیر فلوتر کنترل شناور سایز 4/3 اینچ آرساو، شیرهای ویژه ای هستند که دارای محرک هایی می باشند که می توانند توسط سنسورهای دما یا جریان کنترل شوند. برای کنترل دقیق جریان، می توان شیرها را به صورت باز، بسته یا هر جای دیگری تنظیم کرد. سوپاپ ها توسط سیگنال های الکتریکی، هیدرولیکی یا پنوماتیکی از سنسورها کنترل می شوند.

شیرفلوتر کنترل شناور خودکار، نصب شده در ورودی مخزن، اجازه می دهد تا سطح آب را ثابت نگه دارد.

اکثر شیرها زمانی که سطح مایع در حال افزایش است، بسته می شوند. اما این می تواند در شیرهای صنعتی معکوس شود. شیر در سمت مخزن بالاتر از سطح مایع نصب شده است تا امکان تعمیر و نگهداری بدون تخلیه مخزن فراهم شود.

شیر فلوتر از نوع دیـافراگمـی و مجهـز به مدار فرمان و پایـلوت است که با انرژی هیدرولیک سیال عبوری از شیر کنترل می گردد و به منظور تنظیم سطح آب مخزن در یک محدوده حداقل و حداکثر یا ثابت نگه داشتن ارتفاع تعریف شده ی سطح آب در مخازن طراحی و تولید می گردد.

اجزا فلوتر و کاربرد آن

فلوتر در محل مخزن آب ذخیره به کار برده می شود . دارای سه بخش اصلی است:

1.        شیر

2.        استم

3.        بخش شناور

شیر، مسیر جریان آب از لوله را زمانی که استم بالا می آید و آب بندی کاملی را ایجاد می کند را می بندد. استم شیر را به قسمت شناور متصل می کند. در برخی از کاربرد ها استم جهت تنظیم هنگامی که آب بسته است، به کار برده می شود.

شناور معمولا گرد و پر شده از هوا می باشد. هوای داخل این شناور محبوس و به ساقه متصل است. با توجه به هوای گیر افتاده در شناور، دستگاه دارای نیروی بویانسی یا شناوری می باشد و در سطح آب شناور باقی می ماند. زمانی که جریان آب از مخزن آزاد می شود، شناور سقوط می کند و شیر را باز می کند.

شیر تا زمانی که شناور به سطح از پیش تعیین شده با افزایش میزان آب برسد، باز است و پس از رسیدن به آن سطح بسته می شود.

فلوتر یا شناور آب در سیستم های آبرسانی که پمپ آب وجود دارد، برای قطع و وصل کردن پمپاژ آب استفاده می‌شود و کارکرد ساده ای دارد. قطعه شناوری بر سر فلوتر متصل شده است که معمولا مانند توپ پلاستیکی است و به قدری سبک است (چگالی کمتری از آب دارد) که با بالا آمدن سطح آب بر روی آن شناور مانده و موجب قطع شدن جریان میگردد، به همین دلیل اصطلاح شناور یا فلوتر به این شیر ها اطلاق می شود. در صورت نبود فلوتر یا شناور، مخزن کولر آبی پر شده و از کفشور آن به بیرون می‌ریزد و به هدر می‌رود. شناورها بسته به نوع فلوتر و یا خود شناور به روش های متفاوتی تنظیم می شوند: برخی از آنها با اختصاص شیاری در کناره فلوتر و با چرخاندن آن تنظیم می شوند، برخی که دارای میله نگهدارنده و یا اهرم شناور هستند، کافی است آنرا کمی خم کنید، و در برخی دیگر از فلوتر ها با پیچ تنظیم میتوان سطح آب و زمان بسته شدن آب راتنظیم نمود.

 

آیا فلوتر یک جزء ضروری است؟

قطعا مهم‌ترین وظیفه فلوتر جلوگیری از بدون آب کار کردن پمپ و به دنبال آن جلوگیری از سوختن الکتروموتور در اثر داغ کردن شدید است، اما اهمیت فلوتر زمانی بالاتر می رود که بخواهید از آن برای اتوماتیک کردن پمپ در مخازنی که دائما پر و خالی می شوند استفاده کنید؛ زیرا در این مصارف اگر کاربر بخواهد دائما نظاره‌گر سطح آب باشد تا به محض کم شدن آب از حد معین پمپ را خاموش کند و دوباره با پر شدن مخرن پمپ را روشن نماید انرژی و وقت زیادی اتلاف می شود اما با کمک یک کلید فلوتر کاربر می تواند خاموش و روشن کردن پمپ را اتوماتیک کند و بدون نگرانی وظیفه تخلیه آب را به آن بسپارد.

وجود فلوتر بستگی به نوع کار و کاربری شما دارد؛ اگر می خواهید از آن برای تخلیه مخازن آب استفاده کنید که دائما پُر و خالی می شوند، قطعا شما به فلوتر نیاز دارید، اما اگر می خواهید کف کش یا شناور خود را برای یک چاه نصب کنید و می دانید قرار نیست سطح آب آنقدر پایین آید که پمپ بدون آب کار کند و یا می خواهید حجم کمی از آب را تخلیه کنید ( کارهای کوچک خانگی )، در این موارد شما نیاز ندارید از کلید قطع کن استفاده کنید.


 

 شیرآلات

محدوده کاربرد شیر فلوتر

مناسب برای آب خام و آب آشامیدنی تا حداکثر دمای 70 درجه سانتیگراد می باشد.

توضیحات: وجود املاح و ذرات زیاد در آب باعث ایجاد رسوب در لوله های مدار فرمان و اختلال در عملکرد شیر می گـردد. بنـابراین در چنین شرایطی نصب صافی قبل از شیر و همچنین بازبینی و سرویس متداوم صافی مدار فرمان توصیه می گردد.

 جهت عملکرد مناسب شیر فلوتر، لزوما حداقل اختلاف فشار 5 متر ستون آب (معـادل 0.5 بـار) بـین فشار ورودی و خروجـی مـورد نیـاز می باشد.

 در زمان تعیین سایز شیرهای کنترل اتوماتیک سایز خط لوله نقش چندان مهمی ندارد بلکه حداقل و حداکثر دبی عبوری سیال ملاک اصلی انتخاب سایز شیر می باشد.

انواع شیر فلوتر (شیر کنترل سطح آب مخازن)

·       شیر فلوتر با پایلوت انطباقی

در این نوع شیر ، سطح آب داخل مخزن همواره ثابت نگه داشته می شود به عبارت دیگر به هر میزان که از این مخزن برداشت شود شیر معادل همان مقدار حجم آب را وارد مخرن می نماید و در نتیجه سطح آب داخل مخزن همواره بدون تغییر و ثابت می ماند . این شیرها بیشتر برای مخازن ذخیره کوچک یا مخازن متعادل کننده ( مخزن فشارشکن) مورد استفاده قرار می گیرد .

·       شیر فلوتر با پایلوت قطع و وصل

عملکرد این شیر جهت کنترل سطح آب داخل مخزن بین محدوده حداقل و حداکثر تنظیم شده می باشد و برای مخازن ذخیره بزرگ کاربرد دارد . در این نوع شیرها سطح آب داخل مخزن بین یک حداقل و حداکثر متغیر است  ، با این توضیح که زمانیکه سطح آب داخل مخزن به نقطه حداکثر تعریف شده می رسد پایلوت فرمان بسته شدن و قطع جریان را به شیر می دهد . با برداشت از مخزن سطح آب داخل مخزن به تدریج کم ،ولی شیر کماکان بسته است تا زمانیکه سطح آب به نقطه حداقل تعریف شده می رسد در این حالت پایلوت شیر فرمان باز شدن را صادر کرده و شیر اصلی باز می شود . پایلوت اجازه می دهد شیر آنقدر باز بماند تا سطح آب به نقطه حداکثر تعریف شده برسد، در این زمان مجددا فرمان بسته شدن به شیر صادر می شود این سیکل دائما در حال تکرار است .

·       شیر فلوتر با پایلوت قطع و وصل برقی

عملکرد این شیر دقیقا مانند شیر قطع و وصل است فقط برای شیر قطع و وصل از یک سنسور سطح آب و یک شیر برقی به جای پایلوت در مدار فرمان استفاده شده است.

·       شیر فلوتر با پایلوت ارتفاعی

در این نوع شیر ، سطح آب داخل مخزن به کمک یک تجهیز خاص و دقیق فشار متناظر با ارتفاع ستون مایع درون مخزن کنترل می شود .پایلوت این شیر بر اساس تغییرات فشار متناظر با ستون آب داخل مخزن عمل می کند به این صورت که با کاهش فشار متناظر آب در مخزن پایلوت مقدار گشودگی شیر را افزایش داده تا ارتفاع آب در مخزن افزایش پیدا کند با بالا رفتن ارتفاع آب در مخزن و افزایش فشار متناظر پایلوت به شیر اصلی فرمان کاهش مقدار گشودگی را صادر می کند این عمل به صورت پیوسته انجام می شود . نصب این شیر بایستی حتما از پایین مخزن باشد.

ویژگی فلوتر

1.        کنترل سطح مایعات با مقاومت متغیر

2.        تنظیم دستگاه براساس مقاومت مایع به وسیله پیچ قابل تنظیم

3.        تنظیم زمان قطع و وصل رله به وسیله پیچ قابل تنظیم بین ۱تا۱۰ثانیه

4.        دارای ۴ عدد LED ) چراغ )برای نمایش وجود برق شبکه ، وصل رله و نمایش حد بالا و پایین

5.        قابلیت نصب ساده و آسان روی ریل و سطوح دیگر

6.        استفاده از پیچ گوشتی مخصوص برای تنظیم به منظور جلوگیری از دخالت افراد متفرقه

7.        دارای سنسورهای استاندارد ومنحصربه فرد

شایع ترین کاربرد فلوتر در توالت های استاندارد خانگی می باشد. فلوتر در داخل مخزن ذخیره پشت توالت قرار می گیرد، اکثر مدل ها دارای یک شناور بالونی شکل که به ساقه متصل است، می باشند. هنگامی که توالت آب را پر فشار  می ریزد و آب آزاد می شود. شناور سقوط می کند و شیر فعال و باز است، مخزن دوباره پر می شود و شیر بسته می شود.